Pier de Jong 

 

                                                                                                                                                                         

Ik heb na het doorlopen van de Hogere Zeevaartschool te Amsterdam,

6 jaar als stuurman op de Grote Handelsvaart gewerkt.

Hierna heb ik mij op de Gerrit Rietveld Akademie ingeschreven waar ik in 1987 afstudeerde.

 

Ik heb deel genomen aan exposities in, onder meer Amsterdam, Sittard, Almere, Zutphen, Bergen, Praag en de Nederlandse Antillen.                                         

Als onderdeel van het Italiaanse project ‘De Valigia’ was werk van mij te zien in München, Kopenhagen, Budapest,  Havana en Italië.

     

De afgelopen jaren werk ik veel in de Collage techniek waarbij ik in eerste instantie beeldmateriaal uit tijdschriften, willekeurig versnijd en als losse onderdelen tot nieuwe vormen verlijm.

In veel van mijn werk ben ik opzoek naar een structuur als huid in het oppervlak.

Door gebruik van bestaand beeldmateriaal steunt het niet-figuratieve werk op een eerder verbeelde historische werkelijkheid.

 

De collage techniek pas ik ook toe bij het maken van animatie films, maar nu door bestaand beeld materiaal te mixen met de eigen werk.

Vervolgens gaat de componist:”Henco Kraag”, de communicatie aan met het werk.

Dit levert muziek op die binnen het werk ontstaat, en als zodanig communiceert de componist met het werk, en refereert hij aan het werk.

Dit proces van associatie, van vraag en antwoord mondt uit in een animatie film waarbij uiteindelijk de beschouwer de dialoog overneemt.

 

Recentelijk gebruik ik als basis voor mijn collages, eigen materiaal gemaakt met voornamelijk inkt, krijt, water en koffie, waarbij gecontroleerd toeval een grote rol speelt.

In de gelaagdheid en het versnijden ben ik opzoek naar een nieuwe balans in de verstoorde, vormen.